Omega ry | Projektit | Tapahtumat | Galleria | Lomatoiminta

     

ASKEL AMERIKAN ALKUPERÄISKANSOIHIN – INTIAANIKULTTUURITAPAHTUMA MIKKELISSÄ KAUPUNGINKIRJASTON MIKKELI-SALISSA
26.11.2012 – 01.12. 2012


MAANANTAINA 26.11.2012

Rummut kutsuvat Amerikan alkuperäiskansojen äärelle

15.00 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – A stone in my heart

Kesto 83 min. Sitting Bull oli aikansa legenda Lakota intiaani ja suuri Sioux heimon päällikkö. Elokuva kertoo hänen tarinansa. Kuinka hänestä tuli suuri soturi ja arvostettu heimopäällikkö, joka taisteli amerikkalaisten kanssa viimeiseen saakka intiaanien oikeuksista saada pitää omat maansa. Englanninkielinen. Ohjaus John Ferry.


17.00 Avajaiset Mikkelin kaupungin kirjastolla

Avajaissanat: kv –koordinaattori: Sini Soljasalo, Omega ry. Tapahtuman suojelija opettaja Okla–Choctaw intiaani Rainbow Eaglen puheenvuoro. Valokuvaaja Adolfo Veran ja taiteilija Terttu Tarvaisen puheenvuoro. Seitsemän Sisaren Rummun soitantaa ja rumpumeditaatio. Soittajat ovat ryhmä naisia, jotka kokoontuvat kerran kuussa soittamaan yhdessä ja jakamaan naisenergiaa. Rummuissamme ja lauluissamme soivat elämän ilot ja surut. Tänä iltana rummut kutsuvat myös Sinua mielenkiintoiselle matkalle. Rummutusmatka. Tuija Sahi: www.awonawilona.fi



TIISTAINA 27.11.2012

Pohjoisten kansojen historiaa ja nykypäivää

10.30 Dokumenttielokuva Dan Candys´s Law – Intiaani Tappaja Kesto 85 min. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva, jossa vuoristopoliisi Dan Candyn ja Cree-intiaani Mahtava Äänen välienselvittely saa kummallisia käänteitä. Elokuva on tunnelmallinen kuvaus alkuperäisasukkaiden ja valkoisten välisestä suhteesta, jonka eettiset kysymykset puhuttelevat myös nykypäivänä. Englannin kielinen, tekstitys suomeksi. Ohjaus Claude Fournier.

12.00 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – A stone in my heart. Kesto 83 min



13.30 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – Part One: The Making Of Leader. Kesto 66 min. Ernie LaPointe kertoo kuvin ja sanoin, kuinka hänen isoisoisästään tuli Lakota heimon suuri päällikkö. Englanninkielinen. Ohjaus William Matson.


15.00 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – Part Two: Thank You Grandfather. We Still Live. Kesto 91 min.
Ernie LaPointe kertoo kuvin ja sanoin, kuinka paljon hänen isoisoisänsä rakasti kansaansa uhraten sille sekä elämänsä että henkensä. Englanninkielinen. Ohjaus William Matson


16.15 Dokumenttielokuva – Wildlife and eskimoes in Canada Kesto 35 min. Filmi kertoo inuiittien pyyntitavoista ja maa–oikeuksista Kanadassa ja arktisella alueella. Englanninkielinen.

17.00 Alkuperäiskansan historia, nykyisyys ja tulevaisuus.
Luento. Vieraamme ja tapahtuman suojelija ja Choctaw intiaani Rainbow Eagle kertoo kansansa historiasta, nykyisyydestä, erilaisista tavoista ja uskomuksista. (Luento tulkataan suomeksi).


19.20 Dokumenttielokuva Grand Canyon
Kesto 20 min. Luontokuvaa Grand Canyonin jylhistä maisemista tasankointiaanien asuinseuduilta.


KESKIVIIKKONA 28.11.2012

Lapsille ja lapsenmielisille

10.30 Dokumenttielokuva – Wildlife and Eskimoes in Canada.
Kesto 35 min.
Filmi kertoo inuiittien pyyntitavoista ja maa–oikeuksista. Englanninkielinen.



11.10 Dokumenttielokuva – Alaska´s Great Wildness
Kesto 60 min
Luontokuvaus Alaskan inuiittien arktisista alueista, vuoristomaisemista ja eläimistä. Englanninkielinen. Tuotanto Alex Gregody ja Dennis B.Kane.



12.15 Dokumenttielokuva Activate – Chile´s Most Wanted
Kesto 25 min.
Pascual on symboolinen vastarintaliike, joka yrittää suojella ja saada takaisin sen esi–isien maat valtiolta ja ulkomaalaisilta yrityksiltä. Liikettä syytetään hyökkäyksiltä, vaikka todellisuus on jotain aivan muuta. Reportaasi kertoo mapuche alkuperäis–kansan poliittisesta asemasta Chilessä. Englanninkielinen.



13.00 Dokumenttielokuva, Bolivian oppi
Kesto 29 min.
Boliviassa latinalaisen Amerikan ensimmäinen alkuperäiskansojen keskuudesta noussut presidentti Evo Morales on päättämässä ensimmäistä viisivuotiskauttaan. Sen aikana maa on hyväksynyt uuden perustuslain, joka ensimmäistä kertaa Bolivian historiassa ottaa huomioon maan enemmistön,alkuperäiskansat ja heidän kulttuurinsa ja oikeutensa. Toimittaja/ohjaaja, Heidi Lipsanen 2009.



14.30 Dokumenttielokuva Alaska´s Great Wildness
Kesto 60 min.



14.00 – 18.00 Työpajoja lapsille ja lapsenmielisille
Työpajoissa kuunnellaan intiaanisatuja ja keskustellaan lasten intiaanitaide näyttelystä. Valmistetaan intiaaninaamioita, unisieppareita ja huolinukkeja. Taiteilijat, Eija Riitta Parkkinen, Kaisaliisa Majuri, Terttu Tarvainen ja Hanica Lumometsä.



16.00 Dokumenttielokuva Activate – Chile´s Most Wanted
Kesto 25min.



16.30 Parasta Lapsille ry
Auta Mapuche Lasta –kampanja on toiminut Tiruassa vuodesta 2007 lähtien. Tirua sijaitsee Bio–Bioprovinssin lounaisosassa ja on alueen köyhin ja vähiten kaupungistunein alue. Sen 10 000 asukkaasta yli 80 prosenttia on mapucheja. Eeva Lehikoinen kertoo kokemuksiaan mapuche– hankkeesta kuvin ja


18.00 Eläinaiheita Pohjois–Amerikan Luonteisrannikon toteemipaaluissa.
Luento, FM kuvataiteilija Eija Riitta Parkkinen


19.20 Dokumenttielokuva Grand Canyon
Kesto 20min.



TORSTAINA 29.11.2012

Pohjois–Amerikan kulttuurien kirjo ja moninaisuus

10.00 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – A stone in my heart
Kesto 83 min.


11.30 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – Part One: The Making Of Leader
Kesto 66 min.


12.45 Dokumenttielokuva – Sitting Bull – Part Two: Thank You Grandfather, We Still Live.
Kesto 91 min.


14.30 Dokumenttielokuva Dan Cands´s Law – Intiaani Tappaja
Kesto 85 min.


16.00 Dokumenttielokuva, Grand Canyon
Kesto 20min.


16.30 Keitä ovat Pohjois–Amerikan alkuperäiskansat?
Luento, FT, amanuenssi Riku Hämäläinen. Yleiskatsaus Pohjois – Amerikan kulttuurien kirjoon luento. Hämäläinen on Suomen intiaaniyhdistys ry:n puheenjohtaja sekä maamme ainoan intiaaneihin keskittyvän erikoislehden KAJO – lehti Amerikan alkuperäiskansoista päätoimittaja. Hän on järjestänyt useita intiaanikulttuureita esitelleitä näyttelyitä ja toimi 2009 Museokeskus Vapriikin Sitting Bull – intiaanipäällikkö Istuvan Härän maailma –näyttelyn tieteellisenä asiantuntijana. Riku Hämäläinen toimii Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksella uskontotieteen amanuenssina erikoisalanaan Pohjois–Amerikan intiaanien uskonto– ja kulttuuriperinteet.



VIRKISTYSTAUKO



18.00 Intiaanikulttuurin moninaisuus Pohjois–Amerikassa Luento, FT,
amanuenssi Riku Hämäläinen jatkaa.


17.00–20.00 Rainbow Eaglen luento Lemillä
Tiedustelut: Tuija Sahi, Awonawilona, puh.044 3088979


19.15 Dokumenttielokuva, Perhosten kätkemä palatsi
Kesto 32min.
Kadonneen kaupungin arvoitus – näyttelyn yhteydessä tuotettu dokumentti. Arkeologit löysivät Guatemalassa sademetsän keskeltä palatsin, joka kertoo uutta tarinaa muinaisen mayakulttuurin loistosta ja tuhosta. Matts Dumellin reportaasi historiallisesta Cancuenin kaupungista. Ohjaus. Matts Dumell.



PERJANTAINA 30.11.2012

Mayojen kadonneen kaupungin ja kulttuurin jalanjäljissä


10.30 Dokumenttielokuva, Tumul Kin Centre of learning
Vähemmistöryhmien tukijärjestö, Omega ry.n ensimmäinen kehitysyhteistyö–hanke Belizessä on synnyttänyt Punta Gordan sademetsään mayanuorten oppimiskeskuksen, jossa mayanuoret voivat opiskella itsellensä omia perinnetaitoja vaalivan ammatillisen koulutuksen. Ohjaus ja kuvaus, Tuukka Härkönen 2004.
Kesto 12.min.



11.00 Dokumenttielokuva, Bolivian oppi
Kesto 29 min


12.00 Dokumenttielokuva, Perhosten kätkemä palatsi
Kesto 32 min


13.00 Tiipiin pystytys ja intiaaniopetuksia tavoista ja perinteistä
Rainbow Eaglen opastuksella vanhalla Sotkulla Jääkärinkatu 9, Valon festivaalien sisutustalkoissa.


14.00 Dokumenttielokuva, Tumul Kin Centre of learning
Kesto 12 min.


15.00 Dokumenttielokuva, Perhosten kätkemä palatsi


16.15 Päivi Kaskimäki: Mayat ja kalenteri luento
Maya–intiaaneilla oli käytössään useita erilaisia kalentereita, kullekin planeetalla ja taivaankappaleelle omansa. Hämmästystä herättää edelleen se, kuinka he olivat pystyneet tekemään äärimmäisen tarkkoja mittauksia, ilman kaukoputkea tai muita nykyteknologian laitteita. Kalenterien tarkkuus onkin pystytty havaitsemaan vasta tietotekniikkamme kehittymisen myötä. Luennollani kurkistamme maya–kalenterien taustoihin ja historiaan. Lisäksi kerron edelleen käytössä olevasta kalenterista, Tzolkinista. Tämä aikamatriisi on perusmittayksikkö myös Long Count– kalenterille, jonka myötä monelle on tullut tutuksi päivämäärä 21.12.2012. Tzolkin–kalenteri on edelleen käytössä Väli–Amerikan intiaanivanhimmilla. Mayat olivat ajanmestareita ja heillä näyttää olleen ymmärrys ajan todellisesta luonteesta. Luennolle tulijat saavat oman Tzolkin kalenterin ja perustiedot sen käytöstä, näin pääset kokeilemaan mayakalenterin vaikutusta oman elämän tahdittajana.


Näyttelyt Mikkelin kaupunginkirjastolla
26.11 – 01.12. 2012

Al sur del Biobio – Adolfo Veran valokuvat kertovat Chilen alkuperäiskansan, mapuche–intiaanien, tämän päivän elämästä eteläisessä Chilessä. Maansa menettäneet mapuchet ovat vähitellen vetäytyneet eteläiseen Chileen. Biobio–joen eteläpuolisen alueen luonnonrikkaudet, maaperän mineraalit ja laajat metsäalueet, kiinnostavat suuryrityksiä, ja paineet niiden hyödyntämiseen ovat ajaneet mapuche–perheet yhä ahtaammalle. Luonnonvarojen ryöstöviljely ei ole haitallista vain alueen luonnolle, vaan koko mapuche–kulttuuri on vaarassa tuhoutua. Mapuche–perheiden pienet maatilkut eivät riitä perheen elättämiseen, käsitöistä ja muista tuotteista maksetaan pilkkahintaa ja viranomaiset kohtelevat mapucheja kaltoin. Monet nuoret eivät enää osaa mapudungunin kieltä. Maaseutu ei tarjoa nuorille tulevaisuutta ja siksi monet muuttavat kaupunkeihin. Syrjintä ja sosiaaliset ongelmat leimaavat mapuchejen elämää myös kaupungeissa.
Suomessa asuva ja työskentelevä chileläissyntyinen valokuvaaja Adolfo Vera kuvasi vuonna 2010 mapuche–intiaanien elämää eteläisessä Chilessä Icalman kylässä ja Lago Budinin alueella. Adolfo Veran valokuvausprojektin tavoitteena on ollut tehdä näkyväksi mapuche–intiaanien tilannetta, ja auttaa näin mapuche–yhteisön jäseniä taistelussa maidensa ja kulttuurinsa pelastamiseksi. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Valtion Valokuvataidetoimikunta. .

Native Heritage –Rummuntekijä Arto Hämäläisen intiaaniaiheiset esineet ovat esillä kirjastossa. Intiaanit eivät ole Artolle elämäntapa vaan osa elämää. Hän on pyhittänyt elämänsä rumpujen tekemiselle ja soittamiselle.

Intiaanisatuja – Terttu Tarvainen. Näyttelyn pohjalla on Vladimir Hulpachin intiaanisatuja kirja. Jokaiseen tauluun liittyy lyhennelmä sadusta. Työt ovat akryylimaalauksia, joissa on osassa käytetty kangasta ja nahkaa.

Nanuq museo: Inuiittien esineitä ja käsitöitä.

Alkuperäiskansat – faktaa alkuperäiskansojen takaa näyttely, Omega ry. Tietopuolisen katsauksen Amerikan alkuperäiskansoihin ovat sermeille koonneet Sini Soljasalo ja Helmeri Heiskanen.

Mikkelin kaupunginkirjasto –Intiaaneista kertovaa kirjallisuutta esillä Mikkelin kaupunginkirjaston kokoelmasta.

Didrichen museo, Helsinki –Kuvia ja esitteitä meneillään olevasta Maya näyttelystä.

Suomen Intiaaniyhdistys –Intiaanien esineistöä ja käsitöitä Pohjois–Amerikasta. Intiaanien esineitä ja käsitöitä kotien kätköistä –Matkamuistoja ja käsitöitä yksityisten ihmisten kotikokoelmista.



Amerikan alkuperäiskansat työpajat Mikkelissä 2012

Intiaanityöpajat ovat kiertäneet Mikkelin ala–asteilla koko syksyn ajan ja viikon aikana niihin on osallistunut n.1200 lasta ja aikuista. Rainbow Eagle kiertää Mikkelissä yläkouluja ja pitää työpajoja lapsille ja nuorille vielä kuluvan viikon aikana runsaslukuisesti. Intiaanikulttuureihin on tutustuttu tarinankerronnan, elämysten ja toiminnallisen tekemisen kautta. Työpajoissa esille tuodut alkuperäiskansat olivat: inuiitit, cherokeet, siouxit, mayat sekä inkat vaikuttavana menneisyyden alkuperäiskansana.


Kirjasto sulkeutuu perjantaina klo 17.00, mutta meillä on luento ja keskusteluaikaa 18.00 saakka, jonka jälkeen siirrymme Valon Festivaaleille vanhalle Sotkulle, Jääkärinkatu 9. Lipunmyynti iltakonserttiin alkaa klo 18.30.

VALON FESTARIT – BACK TO THE ROOTS – 30.11 – 02.12–2012
VANHA SOTKU, JääKäRINKATU 9, MIKKELI
Intiaanikulttuuri ja Suomen alkuperäiskansat kohtaavat

Konserttilippu 15€/hlö, 10€/opiskelija, eläkeläinen, koululainen. LS Ykköskorttialennus normaalihintaisesta lipusta – 2€, ovelta. Ennakkoliput ilta konsertteihin 30€/hlö, 50€/2 hlöä – Ennakkoliput myynnissä Kenkäveron kulttuurijoulukaupassa 15.11 alkaen


Katso Valonfestareiden ohjelma(HTML)





       


Rainbow Eagle

Rainbow Eagle



Adolfo Vera

Adolfo Vera



Tuija Sahi

Tuija Sahi



Maya–lapsia

Maya–lapsia



Istuva Härkä

Istuva Härkä



Bhutan

Rainbow Eagle ja maya–näyttelyn lapsia



Bhutan

Mapuche lapsia
































Bhutan

Riku Hämäläinen



Bhutan

Kuva maya–näyttelystä











































Bhutan

Päivi Kaskimäki ja Nuppu


 
 

Yhteystiedot:

Vähemmistöryhmien tukijärjestö
Omega ry
Vanha Sotku
Jääkärinkatu 9
50100 Mikkeli
omegary@suomi24.fi


      
© Omega ry